zaterdag 22 augustus 2015

Nooit meer een net over de aalbessen!

Ik had weer eens zo'n dag. Zo'n dag dat je niet lekker in je vel zit maar je weet niet precies waarom. Moe, duf, suf en muf. Waar ik dan altijd enorm van opknap is een tripje naar het tuincentrum. Constructief bezig zijn, nieuwe plannetjes voor de tuin maken en genieten van alle kakelverse planten. En als ik dan ook nog een hark kan scoren voor 3 euro ben ik helemaal door het dolle heen!


woehoeiiii!
Ok, ik heb niet alléén een hark gekocht. Nee, natuurlijk niet! Ook een druif voor de binnenplaats thuis, wat broccolitjes (is dat een woord? Nu wel) en een kistje alliums voor volgend jaar. Ook besloot ik dat ik dringend een grasschaar nodig had.
knip knip
Best een fijn ding. Wat ik minder fijn vind is dat nu ook de tomaten ín m'n kasje getroffen lijken te zijn door de phytophthora. Ik kijk het nog even aan (ook omdat ik nu geen tijd heb om alles er uit te trekken), maar ik denk dat ze reddeloos verloren zijn. Erg jammer. Ik had me enorm verheugd op een heerlijke oogst, maar al mijn tomatenambities zijn de kop ingedrukt door die kloterige shitschimmel. Sowieso is dit een rare tijd in de tuin voor mij. De opnames voor mijn tv-programma zijn nu achter de rug én ik heb het idee dat veel gewassen over hun top heen zijn. Dat is natuurlijk een volstrekt normale gang van zaken, maar voor mij is alles nog nieuw. Om de uitgebloeid-blues tegen te gaan heb ik nog wat nieuwe dingen geplant:
andijvie!
Ik moet ook eigenlijk niet zo zeuren, want heel veel planten gaan supergoed. De artisjokken bijvoorbeeld! Weer zulke prachtige exemplaren! Ik ga er vanavond weer ééntje oppeuzelen, helemaal in m'n eentje. (man is werken op Lowlands en ik heb geen spannend leven)
ik vind de foto ook niet slecht gelukt, wat jij?
Voorts had ik ook een mooie krop sla. Klein maar fijn. Wat me wel tegenvalt is de smaak van de sla. Mijn ervaring is inmiddels dat zo'n beetje alles uit de tuin veel lekkerder smaakt dan het spul dat je koopt in de supermarkt. Maar deze sla was erg gewoontjes. Prima hoor, maar niet spectaculair 'Oh My God Ik krijg zowat een mondorgasme'-lekker.
en ik krijg ouwe vrouwenhandjes zo te zien
En met de laatste niet-besmette tomaten, een bos peterselie en een uitje uit de tuin had ik dan een tóch nog heerlijke salade:
Dik genieten. Er zat ook nog een groene paprika uit de tuin in, maar die was daar duidelijk nog niet aan toe want smaakte naar niks. Of ja toch wel; hij smaakte een beetje naar gras. Denk ik. Want zo vaak eet ik geen gras.

Anyway!


Blij dat ook de nieuwe aardbeien een beetje leuk mee gaan doen nu. Ben benieuwd wanneer we weer wat kunnen plukken. 

We hadden overigens nog wel een tragedie op de tuin. Ik wilde een aantal dagen geleden het net dat nog over de (inmiddels verdwenen) aalbessen hing opruimen toen ik er tot mijn grote schrik (gil!) een dode merel in ontdekte. Het arme beest was er vreselijk in verstrikt geraakt en (althans volgens cameraman Dirk) een langzame dood gestorven. 

Kijk, dat is dus absoluut niet de bedoeling geweest van het net. Ik heb helemaal geen probleem met etende vogeltjes - ik had tóch bessen genoeg. Daarom had ik zelfs een heel stuk van het aalbessenbos volledig net-vrij gelaten. Misschien was de merel daar juist wel van in de war geraakt. 

Ik heb het net weggegooid. Ik wil geen merel-killer zijn. Ik heb m'n dochter niet voor niets Merel genoemd. Ik hou van merels!

Iets positievers dan nu maar. De bolle courgettes. Ik had drie plantjes maar heb er 1 uit de grond getrokken omdat ik geen herhaling wil van het courgettedrama aan de andere kant van de tuin. (veel.te.veel.courgettes.)

Maar deze zijn leuk en ze zijn ideaal om te vullen. Kapje d'r af, uithollen, de prut (vruchtvlees?) uit de courgette mengen met bijvoorbeeld geitenkaas, zongedroogde tomaatjes, Italiaanse kruiden, aftoppen met parmezaan en dan een tijd de oven in. MMMMMMM!

Eerder deze week haalde ik ook een pompoen van het land. Ik moet nog even moed verzamelen om hem aan te snijden. Er is iets intimiderends aan zo'n joekel van een ding. Als je eenmaal begint met snijden is er geen weg terug. Dan moet ie op. Maar hoe? En wanneer? Onze dochter nam alvast een hapje, hahaha!
Inmiddels ligt de pompoen al vijf dagen in een stoel in onze woonkamer. En we wonen vrij klein dus het is net of we een stille logee over de vloer hebben. Een grote, zwijgzame, oranje huisgenoot.Terug naar de tuin. Volgend jaar neem ik weer lekker veel bloemen in de tuin. Ze zijn echt te gek. Dankzij die zak wilde bloemenmix die ik voor m'n verjaardag kreeg val ik van de ene verbazing in de andere. Elke week is het weer anders. De hoofdkleur is nu vooral roze. 
no filter
Ik weet niet of ik weer zonnebloemen wil. Nou moest ik er weer één stutten. Ze zijn inmiddels zo'n drie meter hoog en laten hun koppies hangen. Hoe nu verder? Wat doen mensen eigenlijk met hun zonnebloemen?

Tot slot nog een foto van de sojabonen. Eén plant doet het bijzonder goed en maakt al bloemetjes. En dus hopelijk snel bonen. Edamame! Trek in!
Groe(n)tjes! 

 

3 opmerkingen:

  1. Chantal, probeer eens stokrozen in plaats van zonnebloemen. Ik heb het dit jaar voor het eerst geprobeerd met prachtig resultaat.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Leuke tip voor bolcourgettes (ergens halverwege):

    http://annemieksmijmeringen.blogspot.nl/2015/08/mijmering-107-geranium-stekken.html

    BeantwoordenVerwijderen