woensdag 26 augustus 2015

Courgettes des doods? En met de billen bloot.

Ik mis m'n tuin! Het weer doet stom. Elke dag trekt er aan het einde van de middag een regengebied onze regio binnen. Precíes als ik op m'n werk zit te bedenken dat ik nog éven naar de tuin moet. En dan, hopsakeetje: regen. Best wel keiharde regen ook nog. En ja sorry hoor, maar dan ga ik niet in die bak modder staan ploeteren. 


zucht
Van de week waagde ik toch een poging. Stond ik op de tuin nèt te bedenken wat ik met de worteltjes aan moest, kwam er een wolkbreuk van jewelste. Ik vluchtte mijn schuurtje in. Verstoken van internet of wat voor afleiding dan ook zat ik daar in dat schuurtje te hopen dat de bui snel over zou drijven. En kreeg ik opeens vreselijk zin in een sigaretje. Ik rook al ruim 10 jaar niet meer, dus dat vond ik wel een apart gevoel. 

Maar de andijvie vaart er wel bij, al die regen. Bijna verdubbeld in grootte in een week tijd. 


Mijn kruidenbak is één grote chaos. De salie staat er mooi bij, maar wordt overwoekerd door de rucola. Nooit gedacht dat ik zo'n hekel zou krijgen aan rucola.Buurman & Buurman zijn zo te zien weer iets aan het bouwen. Ben reuze benieuwd wat het wordt. Ik vermoed een schuurtje. Misschien wel een toiletgebouw! Haha, dat zou wat zijn zeg. 
Ik hoor net dat de sojabonen definitief doorgaan. Jeej! Kijk die trosjes hangen daar dan. Wel grappig om te zien dat dit weer een heel ander soort plant is dan een sperzieboon, wat dan weer een heel ander soort plant is dan een tuinboon. Terwijl het allemaal bonen zijn. Oh en let alsjeblieft niet op het onkruid, want daar is op het moment niet tegenop te wieden. Het groeit als een debiel met al die regen en zachte temperaturen. Erg vermoeiend allemaal. Dit zijn mijn nieuwe slaatjes: IJsbergsla en Lollo Rosso. Gewoon effe een paar, om uit te proberen. 

Ik heb het idee dat ik nu toch echt moet gaan verzinnen wat ik nu verder moet met de tuin. Ga ik de kool vol vliegjes er definitief uit trekken? Maar wat moet ik dan met het braakliggend terrein? Ga ik nog wat zaaien? Heeft dat nog nut? En veel tijd om er over na te denken heb ik ook niet. Dit weekend kan ik alweer niet naar de tuin want die kleine is jarig. Het moet allemaal in uurtjes her en der. 


En die rotcourgettes maar groeien en groeien. Ik heb al een week niet geoogst. Nou, dan weet je het wel. ENORME ANGSTAANJAGENDE COURGETTES OVERAL HELP HELP OCH HELP ONS TOCH. 

En wat moet je daar dan nog mee? Na het drama met de courgette des doods in Duitsland (dit verhaal dus: hoogbejaarde man sterft aan giftige courgette uit eigen tuin) raak ik die dingen aan de straatstenen niet meer kwijt. Zeker 256.000 mensen hebben mij gewezen op het verhaal van de gifcourgette en mijn oogst belachelijk gemaakt. En bedankt, media! Nu hebben mijn groentes een imagoprobleem. 

Raak ik de rest nog wel kwijt?


Deze knapperd ligt bijvoorbeeld nog aan de plant te wachten tot iemand hem wil oppeuzelen. Het is een flinke jongen, maar gelukkig niet zo groot als die knoeperd van 17 kg die ik laatst had. Die gaat er dit weekend aan, voor een grote pan soep. 

Ietsjes verderop lag zijn broertje. Wat hier fout is gegaan weet ik niet, maar het is niet best. Een grote plas oranje snot. Ach, nu we toch gaan opbiechten wat er niet goed gaat... Kijk eens naar dit bloemkooltje?
doorgeschoten: einde verhaal
Of wat dacht je van deze tomaat? 
ieuw
Dat soort dingen. 

Snel! Even bijkomen van al het gedoe. Op de bank met een bak thee, een stukje chocola en de poes op schoot.En de zelfgeplukte zonnebloemen in de vaas. Gezellig!
Groe(n)tjes!

5 opmerkingen:

 1. Ohjee, de Tuinblues... ;D.
  Courgettes kan je ook inmaken (ff testen of ze bitter zijn :P). Hoef je ze niet direct op te eten en het hele jaar geen augurken te kopen.
  En als ze al te groot zijn en houtig worden, kan je ze ook doneren aan varkentjes, die schijnen ze dan nog heel lekker te vinden! (deed men op een boerderij waar ik ooit werkte). Of voor een Kinderboerderij? Of een goed varkensdoel? Lokaal liefdevol vetgemest adoptievarkentje?
  Geniet van de tikkende regen in je mooie tuintje, lijkt me een mooi rustmoment.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ohhhh hemel ja de courgette des doods, daar ontkom je als moestuinder echt niet aan, dat iedereen je daar op gaat wijzen! Misschien kun je die mensen in het vervolg op de juiste feiten wijzen:

  Courgettes worden pas bitter (en licht giftig) als ze zijn gekruisd met niet eetbare pompoenachtigen. Zoals sierkalebas. Wanneer je dus zelf zaden van een courgette oogst is er dus een kleine kans dat dit gebeurt. Maar als je gewoon courgettezaden kóópt dan loop je dat risico niet. Die worden namelijk onder gecontroleerde omstandigheden geteeld, zodat ze zeker weten dat er uit de verkochte zaden courgettes komen, en geen courpoenen, of pomgettes. En als je het echt, écht zeker wilt weten, dan snijd je gewoon het kontje van de courgette en hou je em tegen je tong. Mocht ie echt bitter zijn dan is dat zó ranzig dat je er absoluut niet aan zult denken om het ding nog te verorberen.

  Ohja nog een ding: ook van een bittere courgette ga je in principe niet dood, zelfs niet als je het uberhaupt al voor elkaar krijgt een hele op te eten. Het is vrij voor de hand liggend dat deze man al een verzwakte weerstand had, hij was oud, wellicht had ie ook nog iets anders onder de leden. Met andere woorden: voor gezonde mensen is dit risico nagenoeg nihil!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hee wat een goed verhaal Mijke. Gelukkig bleken de meeste van mijn collega's immuun voor de gruwelverhalen en kon ik lekker veel courgettes kwijt op de redactie. Die twee zeurpieten die over gif begonnen komen op de zwarte lijst, die krijgen NOOIT MEER WAT. Ha!

   Verwijderen
  2. Al die media-aandacht en daaruit voortkomende courgetteangst is vast opgestookt door de grote commerciële courgettetelers (leuk galgjewoord) die hun winst zien verdampen nu half Nederland een uit de hand gelopen oogst heeft en daarmee de andere helft van de bevolking probeert op te schepen... ;).

   Verwijderen