maandag 15 mei 2017

Tuinbonen, tatoeage en teveel tomaten


Bam! Ineens een meter hoog staan de tuinbonen in de voortuin! En zitten ze vol met bloemetjes. En daar ben ik erg blij mee. Waar ze een paar weken geleden nog platgewaaid leken, steken ze nu fier omhoog. Het is een prachtig gezicht in de grindbak die voor onze voortuin moet doorgaan. Ook heb ik pepermunt, tijm en platte peterselie gezet in de voortuin. Alle radijsjes zijn geoogst en opgepeuzeld. Nu zit ik nog vol in de bonen. Ik had eigenlijk ergens gedacht dat ik de erwten kon rooien als de tomaten klaar waren om naar buiten te gaan. Waar ik dat idee vandaan had? Geen idee. Want nu zit ik met onvolgroeide erwtenplanten en knetterlange pubers van tomatenzaailingen. Uit armoe heb ik nu een paar van die scharminkelige plantjes in de achtertuin gezet, tussen de 'gewone' planten. Dit gaat een debacle worden van heb-ik-jou-daar. 

Maar gelukkig heb ik nog zat tomatenplantjes over. En dan moet ik over een paar dagen misschien wat moeilijke beslissingen nemen. Kies ik voor tomaten of erwtjes? In de volkstuin had ik dit gezeur nooit, want toen had ik 120 vierkante meter te vullen ipv 2 vierkante meter. 
Kijk, hier is het best dringen. Ik wil die kolen sowieso houden tot ze groot zijn. Dat gaat best snel. Je zou zelfs kunnen zeggen: Ze groeien als kool, ghe he he. Achteraan staan de capucijners. Die hebben het moeilijk. Ik kijk het nog even aan, want het zijn levende wezens natuurlijk. Maar als je het praktisch bekijkt zal de opbrengst van die paar Blauwschokkers niks voorstellen vergeleken bij de drie tomatenplanten die er ook passen. Je zult geen maaltje capucijners oogsten van die paar lullige dingetjes. 

Ook hier leer ik van hè: Voorzichtig omgaan met je ruimte. Kiezen voor maximale opbrengst. Win win. Bla bla. 


De erwten lijken een zootje ongeregeld en dat zijn ze ook, maar ik verheug me nog steeds op een paar sappige zoete erwtjes. Ik zie dat er weer een paar aan zitten te komen:
mmm, wat staat daar rechtsonder? Onkruidje?

En dan heb ik in dit bakje óók nog bietjes staan. Ja, lach maar. De lat ligt hoog. En! De zaden liggen te dicht op elkaar. Dat zie ik heus ook wel.
Verder doe ik mee met de mijn eigen zonnebloemenwedstrijd. Ik presenteer een radioprogramma op Radio Rijnmond en organiseer ook dit jaar een wedstrijd voor fanatieke thuistuinders: Wie kweekt de hoogste zonnebloem? We hebben 250 zakjes zaad weggegeven aan luisteraars. En ik heb ook een paar zaadjes gezaaid, want LEUK!
na een dag of vijf
na 2 weken
Spannend! Misschien win ik wel m'n eigen prijs! Hahaha! Neeeee dat mag natuurlijk niet. Foei foei foei. Het is verdorie wel een leuke prijs: Een jaar lang elke week een gratis boeket bloemen. Ja toch? Ja toch?

We doen ook een pompoenenwedstrijd, maar daarover in een volgend blog meer.

Wil ik nog even mijn tuinbonentattoo delen: Op mijn onderarm. De tuinboon was het eerste dat lukte in mijn moestuin, terwijl iedereen commentaar had op mijn manier van zaaien. Überhaupt werd er niet veel van mijn tuinierskills verwacht door bepaalde types mijn omgeving (ja Johan, ik bedoel JOU) en dat het allemaal wèl lukte was erg goed voor mijn zelfvertrouwen. Het werd een geweldig jaar. 

En de bonen in de peul staan voor mijn kindertjes. Drie miskramen en twee mooie goed gelukte bonen. En dan ben ik de peul, zeg maar, snap je? Ooooooh wat een SYMBOLIEK mensen, ik hou het niet meer. 

Dit zijn mijn tuinboontjes:
Merel
Mia
Goed gelukte oogst, toch? En de tuin staat er ook al lekker bij. Ik ben heel blij met alles. Waarschijnlijk komt dat ook door de lente, die heerlijke zon. Dat frisse groen overal. HEERLIJK!

A dream come true: Een bakkie in de achtertuin


Groe(n)tjes!
muurbloempje (Erysimum Red Jep)

3 opmerkingen:

  1. Ik heb je radijsvoorbeeld gevolgd plus een pastinaak ernaast geplant. Er gebeuren wel meer wonderen in de tuin. Groet

    BeantwoordenVerwijderen