maandag 11 september 2017

Metamorfose: Van Tegels Naar Tuinieren

Vorig jaar kochten we een huis met een tuin. Nou ja, tuin... tuin? Die tuin lag vol met grijze tegels. Er stonden verzakte witte schuttingen. Kortom: Het was niet heel veel. Een leeg canvas. Maar wel een kans om er echt een eigen plek van te maken. Maar dat zou nog wel een keertje komen, dacht ik. Eerst verhuizen. Wennen aan de nieuwe stek. De boel binnen inrichten. 
supergezellig maar niet heus
In de nazomer van 2016 -we woonden er net- begon ik me steeds meer te ergeren aan de tegeltoendra. Vond ik het toch belangrijker dan ik dacht. Het was bloedheet, er was geen streepje schaduw en nergens iets groens. Ja, de tegels, die waren wèl groen. En niet zo’n klein beetje ook. Dit moest en zou anders, vond ik.

Ik wipte er twee tegels uit en vulde de vrijgekomen ruimte met wat leuke plantjes. Dolblij was ik. Het smaakte naar meer. Veel meer. 

Begin dit jaar ben ik wat tuintijdschriften (Groei & Bloei, LandIdee, Home & Garden) gaan doorspitten. Daar werd de drang om te tuinieren behoorlijk ondraaglijk van! Ik zat barstensvol ideeën die we in onze postzegeltuin natuurlijk absoluut niet kwijt konden. Dromen mag, maar je moet wel realistisch blijven. Je kunt je niet blijven blindstaren op paradijselijke kasteeltuinen als je eigen tuin 5 bij 7 meter is, hahaha!
Gelukkig had de hovenier die we om een offerte vroegen er wèl verstand van. Hij vroeg me om een voorbeeld te geven van een tuin die we mooi vonden en op basis daarvan hebben we een tekening gemaakt.
Een stukje gras, een plek om te spelen, afwisselende betegeling en het liefst iets dat de hoogte in zou gaan zodat de tuin groter zou lijken. Graag wat bakken ook, van verschillende hoogtes. 
Hier had ik met stoepkrijt alvast de tuinschets ingetekend. Een foto gemaakt vanaf het dak, zodat ik de verhoudingen goed kon inschatten
In april gingen we van start met de metamorfose. En in twee (!!) dagen gingen we van een tegeltuintoendra naar een groen paradijsje. Hoe we dat voor elkaar kregen? Door een smak geld te geven aan een goede hovenier die met twee man personeel en allerlei apparatuur de oude tegels er uit rukte, de hele tuin een halve meter ophoogde, de nieuwe schutting plaatste, een pergola in elkaar zette en al het bouwafval afvoerde.

I-de-aal. Goed, het kostte ongeveer 3000 euro en we hadden het vast zelf goedkoper kunnen doen maar dan had het hele project twee jaar gekost en geen twee dagen. Bovendien zijn we niet zo handig en bang om hard te werken. 😉 En op vakantie hoeven we voorlopig niet meer, met zo'n mooie tuin, haha!

Ik wilde wel zelf de beplanting bepalen, want daar had ik allerlei hoogdravende ideeën bij. Ik kreeg dus een plantklare tuin opgeleverd. ZOOOOOO BLIJ WERD IK DAAR VAN!

En hoe het nu is? Het wordt steeds groener en fijner. Ik wilde lekker veel bloemen en dat is zeker gelukt.

De blinde muur van de schuur is nu ook bijna helemaal begroeid met drie soorten clematis en Toscaanse jasmijn. Die laatste plant lijkt ideaal, want hij blijft het hele jaar groen en bloeit lang met witte bloemetjes die ook nog eens verrukkelijk ruiken.


En ik hoor het je denken: Huh? Zie ik daar nu KUNSTGRAS?! Getverdemme Chantal dat is toch geen gezicht?!
Ik geef je gelijk. Maar de meiden vinden het heerlijk om op te spelen. We hebben twee verschillende schommels om aan de pergola te hangen. Bovendien ligt de tuin op het noorden en zou ècht gras het er niet lekker vinden. En ga maar eens een stukje gras van twee bij drie maaien. Daar word ik niet blij van.

Waar ik wel erg blij van word zijn alle voor- en na-foto’s. Ik heb er al een miljoen gemaakt en het is een drama om alles te uploaden (heerlijk systeem dat Apple iCloud MAAR NIET HEUS), maar deze is bijvoorbeeld wel leuk:

voor

na
Wat een fijn verschil hè?
En wat is het een prutzomer geweest. Het heeft het voor mijn gevoel aan één stuk door geregend, maar voor de nieuwe tuin was het heerlijk: al dat vocht en die benauwde temperaturen. We hebben ook een buitenkraan aan laten leggen, maar die heb ik in drie maanden tijd misschien twee keer gebruikt.
Het is de bedoeling dat de klimhortensia die ernaast staat de complete achtergevel van het huis gaat bedekken. Met als ultiem doel dat er vogels en beestjes in gaan wonen. 
Ik geniet elke dag met volle teugen van de nieuwe tuin. Het is net of we er een extra woonkamer bij hebben gekregen. Ongelooflijk wat je aan het groeien krijgt in een paar maanden tijd! Het is nog steeds een kleine tuin, maar het lijkt veel groter.
Eén ding: Het onderhoud valt me tegen. In de zin dat ik niet genoeg te doen heb!! Ik wil nog veel meer tuinieren dan ik nu af en toe doe. Want als ik wekelijks een uurtje aan tuinonderhoud besteed is het veel.
Ik heb deze zomer al zoveel geleerd van de tuin. En ik wil nog meer leren. Ik ben van plan om een cursus tuinontwerp te gaan doen, zodat ik ook onze voortuin (de grindbak) nieuw leven in kan blazen. En misschien zelfs wel anderen kan helpen met hún postzegeltuin. Dus als je zelf ook een volbetegelde tuin hebt en je wilt er vanaf maar hebt geen idee hoe, of je bent bang voor het onderhoud van een groene tuin, stuur me dan een berichtje en ik denk graag met je mee.
Groe(n)tjes!

2 opmerkingen:

  1. zomaar bij je langs gewaaid.... Mag ik je een compliment geven wat heb je een heerlijke plek gecreëerd. Ik vind het vreselijk al die kattenbakken als voortuin alles van steen. En de makkelijke onderhoudsvrije achtertuinen lees steen. Nee dat hebben jullie goed gedaan. Lekker groen en heerlijk voor de kinderen. Ik waai weer verder en ben blij dat er nog jongeren zijn met groene ambities. Nice day

    BeantwoordenVerwijderen