maandag 14 september 2015

Verwachtingen versus realiteit. Oh, en kikkers! Veel kikkers.

Wat een hoop kikkers heb ik opeens in de tuin! Overal waar ik loop springen ze voor mijn voeten weg. En dan heb ik het echt over kikkers en niet over padden. Die ook wel maken dat ze wegkomen als ze mij zien. Ik geef ze geen ongelijk. Voor je het weet ga ik bovenop je staan. Per ongeluk. 


escarole au grenouille
Deze jongen mocht nog wel even in de andijvie blijven zitten van mij. Ik was eigenlijk van plan die stronk te oogsten, maar deze legergroene vriend zat er zó lekker in te chillen dat we vanavond maar worteltjes eten. 

Ik had namelijk heel mooie gezaaid:


de verwachting

Dit zijn zogenoemde Rainbow worteltjes F1 Hybride. Leuk hè? Al die kleurtjes? Dus erg mijn best gedaan op het hele zaaiproces en de zaailingen keurig uitgeplant zodat ik nu eens een keer níet alle wortels op één grote kluit zou krijgen. 

Afijn. 

Dit is het resultaat:

de realiteit

Ik vind het persoonlijk niet héél erg lijken op het plaatje van de verpakking, wat jij?

Dus schakelen we maar snel over naar het bouwproject van Buurman & Buurman. Nog steeds lijkt er weinig schot in de zaak te zitten, hoewel er nu opeens een lichtkoepel (!) op het dakje is geplaatst. Dus toch een planetarium?!
actiefoto 
Ze zijn er maar druk mee. Benieuwd wanneer het klaar is. Over het verplaatsen en opbouwen van de kas deden ze zes maanden. Dit lijkt mij een iets kleiner project. 

Verder kun je nu echt wel merken dat het herfst is. Overal spinnenwebben en van deze oranjebruine slijmerds:

slak met oregano, zou het smaken?
De zomer is voorbij, maar er groeit nog vanalles in de tuin. Soms niet helemaal in een tempo dat ik bij kan benen en soms groeien dingen volledig op eigen initiatief. Dit zijn bijvoorbeeld de kindertjes van de in april gezaaide calendula:
En zoals je kunt zien gaan die volledig buiten hun boekje: Ze groeien nu op het asfalt! (dus nèt naast mijn tuin) Haha! Wat een eigenwijze dingen. Ook de dille denkt: 'Dikke Doei, wij gaan het een endje verderop zoeken'. Kennelijk is de kruidentuin in de kapotte koude bak niet goed genoeg meer voor deze dillekinders.

onwards and upwards
Ik heb de laatste twee rijpe pompoenen geoogst! En ook weer gedeeltelijk opgekookt en weggegeven. 


Nu dacht ik dat het misschien het einde van alle pompoenen was, maar ik zie dat de planten toch weer nieuwe stengels maken en zowaar ook weer vruchtjes. De foto is erg mislukt maar ik gebruik hem lekker toch want het is tenslotte míjn blog en ik maak lekker zelf uit wat ik wel en niet gebruik. Ha! 

Pompoentje
De afgelopen weken heb ik het een beetje hysterisch druk gehad en ik miste het werken in de tuin heel erg. Elke week maximaal 1 uurtje, dat kan dus echt niet met zo'n grote lap grond. Maar ja. Als het niet gaat zoals het moet dan moet het maar zoals het gaat!En als ik niet naar de tuin kan dan moet de tuin maar naar mij komen! Ik heb nu thuis twee enorme bossen bloemen staan. Helemaal zelf geplukt in mijn eigen bloemenperkje. Het voelde in eerste instantie een beetje raar om de bloemen te plukken. Ik had het idee dat het een beetje lullig is voor de bijen en vlinders. Maar ik heb nog genoeg over gelaten voor de beestjes:
bloem
 
nog eentje
Volgend jaar neem ik nog veel meer bloemen. Meer! Meer! Meer! Ik merk dat ik erg blij word van bloemen. En andere bijzondere éénjarigen. 


Blijer dan van die spruitjes die staan te stinken in hun hoekje. Overal beestjes en plakkerig spul. 
getsie
En dan pluk je toch wat spruitjes en dan maak je er een foto van en vervolgens vergeet je helemaal het bakje spruiten mee naar huis te nemen. 

vergeten groente


Nou, dat was het weer voor nu. 

Groe(n)tjes!!

Chantal

1 opmerking:

  1. Hi Chantal,

    Betreft de worteltjes: het is lastig te zien op de foto, maar ik denk dat je last hebt gehad van wortelaaltjes. Het zou ook kunnen dat de grond te hard is geweest of dat de grond te lang nat is geweest na een flinke regenbui (slechte afwatering).

    Voor de volgende keer kan je kan overwegen de grond te behandelen tegen wortelaaltjes. Succes!

    Mark

    BeantwoordenVerwijderen