donderdag 12 maart 2015

Poten in de klei en Van Hollandse Bodem

In mijn prille tuiniercarrière doe ik alweer iets voor het eerst: Ik kijk vrijwillig naar de EO. Naar 'Van Hollandse Bodem'. Een knappe kopie van The Great British Allotment Challenge. Dat vond ik regelmatig té truttig en dat zegt heel wat want ik ben zelf ook nogal truttig.

Gelukkig wordt er in Van Hollandse Bodem na het tuinieren alleen gekookt en niet ook nog gebloemschikt. Bloem geschikt. Gebloem geschikt. 

Even verder kijken maar. (dit is een live verslag)

Och nee toch. Volgens de professionele kweker mag er niet sarcastisch over bonen gesproken worden. Ik heb even een afhaakmoment geloof ik. 

Toch vind ik het leuk, hoor. Het muziekje is fijn sfeervol en gelukkig mislukt er ook het één en ander. Zelfs Tooske vind ik te pruimen. 

Rare duo's wel. Vooral het stel collega's Marc en Bianca vind ik merkwaardig. Je gaat toch niet met je leidinggevende tuinieren? Ik vermoed dat er meer aan de hand is met dit bankstel. De seksuele spanning spat er vanaf. Net als bij die 'beste' vriendinnen Gerdie en Lonneke. Die delen toch meer dan alleen het zaaibed??

Genoeg roddels. De website van Van Hollandse Bodem ziet er fantastisch uit, trouwens. Ik kijk even verder.

update: IJsbrand vermoordt een rups!! En Gerdie en Lonneke vinden dat niet nodig!! Spanning en sensatie mensen!

Ik moet wel zeggen dat deze moestuiniershow in de Britse versie veel zonniger was. Het leek daar wel eeuwig zomer!

(Ik stop even met dit semi-live verslagje want ik ga googelen waar ik die übergeile damestuinbroek van jurylid Dineke kan kopen.)

Het einde: Hylke en Hanna zijn er uit geknikkerd want die hadden niet genoeg passie voor hun groentetjes. 

***
In mijn eigen tuin heb ik zonder overdrijven 150 bloembollen gepoot. Gladiolen, irissen, anemoontjes, dahliaatjes en nog wat dingetjes. (ik heb het bijbehorende kaartje weggegooid dus de exacte soorten weet ik niet meer)

Verder heb ik wortels gezaaid in de volle grond. En een paar verschillende soorten kolen in aparte bakjes.


witte kool, rode kool, savooiekool en spitskool
En ik heb wat alvast wat opnames gemaakt voor het televisieprogramma dat deze zomer wordt uitgezonden op TV Rijnmond. Alles onder het toeziend oog van kabouter Bart.
Bart le brosseur
Binnen krijgen de tomaatjes nu hun derde en zelfs vierde blaadjes, dus dat gaat langzaam maar zeker de goede kant op. 

De worteltjes aan de stengels citroengras willen niet echt groeien. Ik heb zes stengels in water staan, maar dit is de enige die het een béétje doet. Kennelijk is het niet warm genoeg voor ze, dat stelletje verwende krengen.
citroengras
Nou, dat was hem voor nu. Groe(n)tjes!!
Hier. Een foto van een stoel.


1 opmerking: